Vyöhyketerapeuttinen vauva- ja taaperohieronta

Vyöhyketerapeuttisessa vauvahieronnassa käytetään sekä vauvahierontaa että vyöhyketerapiaa. Vauvahieronta on kevyttä ja lempeää hierontaa ja käytettäessä lisäksi vyöhyketerapiaa saadaan hoitoon lisää toivottua tehoa.

Vyöhyketerapiassa hoidetaan vauvaa  eri heijastepisteiden kautta koko keholta ja  siihen yhdistetään lempeää, rauhoittavaa ja rentouttavaa vauvahieronta, se tukee lapsen kehitystä monessa eri kehitysvaiheessa. Hoito vahvistaa suoliston kuntoa, tasapainottaa kehoa, lisää  aineenvaihduntaa ja sitä kautta lisää vastustuskykyä, hoito vähentää usein myös allergiaoireilua. 

Vauvat nauttivat suuresti hieronnasta ja se myös:

– helpottaa vatsavaivoja
– rentouttaa koko kehoa
– pidentää unia, parantaa unen laatua ja rytmejä
– luonnonmukainen flunssan hoito ja vastustuskyvyn parantaminen
– lisää vauvan tyytyväisyyttä

Mihin oireisiin vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa voidaan käyttää?

Ensimmäisenä tulee mieleen erilaiset vatsavaivat; koliikki, ummetus, ripuli (aktiivinen vatsa), ilmavaivat, vatsan turvotus ja kouristelu. Moni vauva oireilee epämääräisellä itkulla. Itku voi kestää tuntikausia ja on tuskallista vauvalle ja vanhemmille. Oireilu alkaa usein 2-3 vko iässä ja loppuu 3-4 kk iässä, pitkä aika.

Koliikin syytä ei ole löydetty ja vauvan koliikin hoidossa onkin tärkeää rentouttaminen, kun vauva itkee paljon lihakset jännittyvät ja keho muuttuu jäykäksi. Jäykkä keho virittää hermostoa ja vaikeuttaa vauvan rauhoittumista. Lihasjännitys aiheuttaa kipuja, huonoa oloa ja levotonta unta. Rentoutunut lapsi nukkuu hyvin ja keho toimii paremmin.

HUS:in järjestämä tutkimus vyöhyketerapian vaikutuksista lapsella olevaan koliikkiin julkaistiin syksyllä 2019 https://yle.fi/uutiset/3-11012092 Tulokset olivat todella hyvät, 43 % vauvoista koliikki loppui kolmen hoitokerran jälkeen, lopuilla osallistuneista vauvoista suurella osalla oireet vähenivät. Vanhemmat tunsivat hoidon saamisen lapselle rauhoittaneen myös heitä. Tärkeää oli myös todeta tutkimuksesta, että koliikista kärsineen lapsen kanssa “uskallettiin” lähteä neljän seinän sisältä ulos, sosiaalinen elämä laajeni.

Jäykkyys ja virheasennot  Vauvat, joilla on vatsavaivoja ovat usein jäykkiä, mutta rentoutuvat hoidossa hyvin ja saavat nopeasti apua. Vauvan niskassa voi olla jäykkyytä ja vauva enimmäkseen katsoo/ pitää päätään toiseen suuntaan, suosii jompaakumpaa puolta. Leuka voi olla alhaalla/ kaula on ikään kuin piilossa tai katsoo vauva ylöspäin/ niska on takakenossa. Kädet voivat olla myös tiukasti kehossa kiinni, nyrkit tiukasti kiinni koko ajan. “Löysät” vauvat hyötyvät myös hoidosta, sillä se aktivoi lihaksia ja koko kehoa.

Refluksivauvat pulauttelevat paljon.  Pukluja voi lentää kaaressa, niitä voi tulla milloin vaan tai maito voi valua suun pielestä. Vauva voi vetää itseään kaarelle. Pitää muistaa, että pulauttelu on myös normaalia vauvoilla.

Silent-refluksissa vauva nielaisee takaisin mahalaukusta kurkkuun nouseen maidon. Nämä vauvat eivät pulauttele vaan nieleskelevät. Vauva voi  parahtaa itkuun tai irvistää maidon noustessa. Yösyötöt saattavat olla hyvin hankalia.

Molemmissa tapauksissa kipua aiheuttavat vauvalle vatsalaukusta ylös nouseva maito, se kirvelee ruokatorvea. Tämä on hyvin kivuliasta ja aiheuttaa itkuisuutta. Moni vauva hakee helpotusta oloonsa imemisestä, sillä se vie hetkeksi kivun pois, kunnes maito taas pyrkii ylös.

Vatsavaivojen /refluksin tai atopian/ihottuman taustalla voi olla myös allergia tai suoliston herkkyys jollekin ruoka-aineelle. Imettävän äidin ruokavalioon pitää kiinnittää huomiota  ja saada sitä kautta selvitettyä ja vältettyä “pahiksia”

Taaperohieronta  on tarkoitettu alle kouluikäisille lapselle ja sillä vauvahieronna fyysisen puolen hyötyjen lisäksi myönteinen vaikutus taaperon minä- kuvaan.

Hieronta ei ole vain vauvoja varten vaan sopii kaikenikäisille lapsille. Se rentouttaa, rauhoittaa ja lujittaa lapsen ja vanhemman suhdetta.

Vauvaiän jälkeen monia lapsia kosketellaan liian vähän. Lapsi elää kosketuksesta. Kosketuksen merkitys on erityisen suuri lapsen varhaisessa kehityksen vaiheessa, mutta tarve kosketukselle säilyy koko lapsen kehityksen ajan. Lapsi tarvitsee runsaasti kosketusta kehittyäkseen psyykkisesti eheäksi

Myönteinen kosketus antaa lapselle tunteen siitä, että häntä rakastetaan ja arvostetaan. Hieronta vahvistaa lihaksia, notkistaa niveliä ja auttaa lasta hahmottamaan vartaloaan kokonaisuutena. Se helpottaa nukahtamista ja rauhoittaa erityisesti ylivilkkaita lapsia.

Lapset reagoivat herkästi kehollaan niin kipuihin kuin myös ympäristöstä tuleviin ärsykkeisiin ja stressiin. Lapsi ei osaa aina ilmaista pahaa oloaan sanoin, vaan esimerkiksi levottomuus, rauhattomuus ja huomionhakuisuus ovat lapsen tapa viestiä, ettei kaikki ole hyvin. Taaperohieronta rentouttaa ja rauhoittaa lasta, jolloin levottomuus ja rauhattomuus vähenevät sekä myös esimerkiksi univaikeudet lievittyvät turvallisella kosketuksella ja hieronnalla. Hieronta vaikuttaa suotuisasti lapsen hermoston kehitykseen. Se avaa ja vahvistaa kehittyvän lapsen hermoratoja. Hieronnan avulla aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat, mikä vahvistaa immuunijärjestelmää. Hieronta myös parantaa unen laatua. Pehmeän kosketuksen ja hieronnan on osoitettu monissa tutkimuksissa laskevan stressitasoa.

”Hieronta vähentää ylivilkkaiden, aggressiivisten ja impulsiivisten lasten oireilua ja lisää heidän sosiaalisuuttaan” lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, Lääkärilehti 14/2005.

Varaa aika netistä 24/7